Treceți la conținutul principal

Media

Invenții „exportate” peste Ocean


Trei proiecte din R. Moldova se vor bate în SUA cu peste o mie de creații din întreaga lume. Miza este premiul cel mare de 75 de mii de dolari
Par elevi obișnuiți, cu aceleași interese ca și colegii lor de clasă, le place să se distreze și adoră arta, însă mai sunt pasionați și de știință sau inginerie. Din entuziasm au creat lucruri inovative și tot pasiunea îi va duce în luna mai peste Ocean, la Los Angeles. Vor participa la cea mai mare competiție școlară de proiecte științifice din lume.
Cei patru elevi, care își fac studiile în Chișinău, au luat premiile mari în cadrul concursului național de inventică „Mold SEF-2014”, organizat la inițiativa Ministerului Educației. Doi dintre tineri au uimit juriul cu proiecte ce țin de domeniul informatic, iar ceilalți doi au creat împreună o soluție care poate fi utilizată în agricultură.

Geniu la școală și magician în cluburi
Dumitru Savva este elev la Liceul Teoretic „Orizont” din capitală. Deși se descurcă destul de bine în toate domeniile, prioritatea lui rămâne informatica. În domeniul IT este și proiectul pe care l-a pregătit pentru concursul de inventică. „Am izbutit să combin două limbaje de programare pentru a spori viteza de calcul a computerului. Am lucrat la proiect aproape un an și jumătate, într-un final, mi-a reușit. Important este că această tehnică nu necesită investiții financiare suplimentare”, își descrie Dumitru mica lui invenție. Până în luna mai, tânărul intenționează să-și perfecționeze proiectul, astfel încât să-și asigure succesul la concursul din SUA. „Dar mai am o misiune de realizat mai devreme. Pe 14 martie plec la Iași. Fac parte din lotul olimpic de informatică și acum ne pregătim de competiție. Sper să ne întoarcem cu medalii”, spune optimist Dumitru Savva. Deși computerul e pasiunea lui de când se ține minte, elevul mai are un hobby - trucurile de magie. Își găsește timp pentru a organiza diverse show-uri în cluburi de noapte sau la petreceri private. Se mândrește și cu funcția de vicepreședinte al Clubului de Magicieni din R. Moldova.

Invenție destinată persoanelor nevăzătoare
O altă elevă, Diana Marusic, care învață la Liceul „Ion Creangă” din Chișinău a fost apreciată de juriul „Mold SEF-2014” după ce a prezentat un soft care îi poate ajuta pe nevăzători să utilizeze computerul și chiar să creeze programe informatice. „Pentru a pune în practică proiectul meu, trebuie să ai acasă doar un computer și un microfon. Toate comenzile se fac cu ajutorul vocii, de aceea nu ești obligat să privești în monitor. Va fi de ajutor persoanelor cu dizabilități, dar și celor sănătoase care vor să-și odihnească ochii”, explică Diana cum funcționează softul pe care l-a creat. Deși ideea este mult mai veche, fata a muncit din greu pentru realizarea ei în ultimele trei luni. „Am testat softul cu părinții și prietenii și le-am demonstrat că funcționează. O să-l mai îmbunătățesc până în luna mai pentru a uimi la Los Angeles. Neapărat o să lupt pentru premiul mare”, spune convinsă Diana. Să nu credeți că tânăra este lipită de computer, odată ce a atins anumite performanțe în informatică. Îi place la fel de mult și fizica, participând la olimpiadele naționale la această materie, dar și un domeniu cu totul diferit – arta. A studiat opt ani pianul și a făcut cursuri de pictură „mai mult pentru suflet”, precizează Diana Marusic.

Atrași de lumea cifrelor, dar cu gândul la agricultori
Anastasia Jeleznîi își face studiile la Liceul Republican cu Profil Real „Mihai Marinciuc”. De mică a fost atrasă de lumea cifrelor, acest lucru nu a încurcat-o să realizeze un proiect ce ține de ecologie și agricultură. Împreună cu Dumitru Gânja, un prieten din același cartier care studiază la Liceul „Dante Alighieri”, au creat un preparat care combate mai multe boli ale viței-de-vie și revigorează planta, astfel încât strugurii să fie mari și bogați. „Am studiat doi ani posibilitățile de protecție a viței-de-vie cu ajutorul ciupercilor de genul Trichoderma (mucegai simplu). Biopreparatul pe care l-am creat pe baza acestei ciuperci este mai eficient în combaterea bolilor fungice a viței-de-vie decât piatra vânătă care se utilizează pe larg în agricultură. Soluția este ecologică. Am demonstrat că nu are niciun efect toxic asupra plantei”, susține Anastasia. Împreună cu Dumitru, au petrecut multe zile pe o plantație de viță-de-vie, au stropit singuri plantele și au cules cu grijă roada. „A fost muncă de teren. A fost apreciată de bunicul meu care de ani de zile este viticultor. La vară i-am promis că îi pregătesc soluția să-și stropească via, apoi o să-l învăț cum să-și facă singur biopreparatul din mucegai”, își spune tânăra planurile de viitor. Anastasia este decisă să-și dezvolte și pasiunea pentru muzică și dans, pe care o are încă din copilărie. A cântat în cadrul Ansamblului popular ,,Opincuța-neamului”, a frecventat cercul dramatic ,,Fantezie”, iar acum pune la cale un proiect muzical „mai serios”.

Așteaptă oferte în SUA
Cei patru elevi își pun mari speranțe în concursul din SUA, visează să intre în posesia premiului mare de 75 de mii de dolari, dar așteaptă și oferte pe măsură din partea unor companii care ar fi interesate de proiectele lor inovatoare. „Aș vrea să-mi cumpere cineva softul sau să-l dezvolt în continuare pentru o companie cu renume”, spune Diana Marusic. „Sper să iau premiul mare, dar pun preț și pe participare. E important să fii apreciat de un juriu competent, din care fac parte șilaureați ai Premiului Nobel. Poate primesc oferte de la universități străine. Visez să-mi fac studiile la Institutul Tehnologic din Massachusetts. E unul dintre cele mai puternice din lume. Voi face studii de calitate în străinătate, iar ulterior vreau să revin în R. Moldova pentru a contribui la dezvoltarea statului”, se arată sigur de potențialul său Dumitru Savva.

Concurs cu o istorie de jumătate de secol
Concursul internațional „Intel ISEF”, care se desfășoară în luna mai în Los Angeles, este cel mai mare concurs școlar de știință și inginerie din lume, cu o istorie de peste jumătate de secol. Anual participă peste 1 500 de elevi din peste 70 de state, iar R. Moldova este la a doua participare. Competiția are un fond de premii și burse de peste trei milioane de dolari.

Patru elevi moldoveni participă la competiţia de proiecte ştiinţifice “Intel Isef 2014"

Patru elevi din Republica Moldova, cîştigători ai Concursului naţional de ştiinţe şi inginerie ”Mold SEF-2014”, participă în perioada 11-16 mai curent, la finala internaţională Intel ISEF, care are loc la Los Angeles, SUA. Astfel, Republica Moldova participă pentru a doua oară la cea mai mare competiţie şcolară de proiecte ştiinţifice din lume. La concurs participă peste 1700 de elevi din peste 70 de ţări.

Din echipa Republicii Moldova fac parte Diana Marusic, elevă în clasa a X-a la LT “Ion Creangă” cu proiectul “Mediul de dezvoltare integrat vocal pentru persoanele cu deficienţe de vedere”; Dumitru Savva, elev în clasa a XI-a la LT “Orizont” cu cercetarea cu privire la integrarea unui limbaj compilat în mediul unui limbaj interpretat pentru obţinerea preformanţei maxime, precum şi Anastasia Jeleznîi şi Dumitru Gînju, elevi în clasa a X-a la LT “Mihai Marinciuc” şi respectiv în clasa a IX-a la LT “Dante Alighieri” cu proiectul “Viţa-de-vie sănătoasă fără metale grele”.

Proiectele celor patru elevi din Republica Moldova au fost acceptate de comitetul ştiinţific al Concursului “Intel ISEF 2014” pentru jurizare. Cîştigătorii concursului vor fi anunţaţi pe data de 16 mai curent. 


Elevi care vor reprezenta R.Moldova la concursul internațional INTEL ISEF, la Los Angeles

Dumitru Savva, elev în clasa a XI-a la Liceul „Orizont” Durlești.Diana Marusic, elevă în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „Ion Creangă”.


Anastasia Jeleznîi și Dimitrie Gînju, elevi la Liceul Teoretic „Mihai Marinciuc” și, respectiv, la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”.

Video aici. 

Concursul național de știință și inginerie „Mold SEF-2014” a fost organizat în perioada 22-23 februarie curent la inițiativa Ministerului Educației, în colaborare cu Corporația Intel, reprezentanța din Kiev, Ucraina și Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC. Intel ISEF este cel mai mare concurs școlar de știință și inginerie, cu o istorie de peste o jumătate de secol, la care participă mai mult de 1,500 de elevi din peste 70 de țări și are un fond de premii și burse de peste 3 milioane de dolari. R.Moldova va participa pentru a doua oară la cea mai mare competiție școlară de proiecte științifice din lume.

www.zdg.mdPostări populare de pe acest blog

Concursul Național de Științe și Inginerie pentru elevi "Mold SEF" 2018

Dragi elevi și profesori! 
Vă comunicăm că ediția a VI-a a Concursului Național de Științe și Inginerie pentru elevi "Mold SEF" va avea loc în perioada 16-18 februarie 2018, în incinta LT "M. Marinciuc" din m. Chișinău. 
Pentru participare, Vă rugăm să completați până la data de 11 februarie 2018, formularul de participare și să expediați rezumatele proiectelor. 
Formularul de participare poate fi accesat aici.

Rezumatul proiectului va fi expediat la adresa moldsef@gmail.com. 
Vă așteptăm cu drag!

Programul Concursului Național de Științe și Inginerie "MOLD SEF" , ediția a VI-a.

PROGRAMUL CONCURSULUI NAŢIONAL DE ŞTIINŢE ŞI INGINERIE „MOLD SEF”, EDIŢIA a VI-a,  16-18 februarie 2018
Locul desfăşurării: Liceul Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc”, str. Ion Pelivan 30/2, mun. Chişinău

Ora Activităţi preconizate Locul desfăşurării Vineri, 16 februarie 12.00 – 21.00 Cazarea participanţilor. Primirea camerelor de hotel. Hotelul “Zarea”, str. Anton Pann, 4 14.00 – 15.00 Înregistrarea participanților. Liceul Teoretic cu Profil Real “Mihai Marinciuc”, hol, etajul1

Rezultatele Concursului Național de Științe și Inginerie ”Mold SEF”, ediția a V-a

Ca rezultat al desfășurării Concursului Național de Științe și Inginerie ”Mold SEF”, ediția a V-a, comisia de jurizare a înaintat proiectele elevilor Elena Tighineanu și Nadejda Hîncu, Ion Cerempei, Sandu Chirița și Igor Moscaleț să reprezinte Republica Moldova la Concursul Internaţional de Știinţe şi Inginerie pentru elevi ”INTEL ISEF 2017”, care va avea loc în perioada 14-19 mai, în Los Angeles, SUA. Cele 3 proiecte au obținut punctatul maxim în categoria la care au concurat, fiind desemnate deținătoarele locului I la ”Mold SEF 2017”.
Elena Tighineanu și Nadejda Hîncu, eleve la Liceul Teoretic ”Orizont” din mun. Chișinău, au prezentat la ”Mold SEF 2017” un amestec de juglonă care are proprietăți îmbunătățite – solubilitate mai mare, biodisponibilitate mai ridicată, stabilitate, alte beneficii de manipulare a materialelor. Utilizat într-un anumit raport, amestecul propus de cele două tinere s-a dovedit a fi mai eficient decât amestecul pur de juglonă, folosit pe scară largă în medicin…