Treceți la conținutul principal

Învingătorii Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi ”Mold SEF - 2016”

Au fost stabiliți laureații ediției a IV-a a Concursului Național de Ştiințe și Inginerie pentru elevi ”Mold SEF”, care a avut loc în perioada 19-21 februarie 2016, la Chișinău. Juriul a decis că proiectul prezentat de Dan Butmalai și cel al Dianei Marusic și Emiliei Savva vor reprezenta Republica Moldova la competiția internațională”INTEL ISEF”.

Dan Butmalai, elev la Liceul Academiei de Științe a Moldovei, a propus o metodologie creativă de dezamorsare a minelor și a artileriei neexplodate, de orice tip. Noutatea proiectului constă în faptul că mecanismul le permite geniștilor să identifice și, cel mai important, să înlăture de la distanță, fără a se expune riscurilor, obiectele explozive și periculoase rămase în urma confruntărilor armate.

”Conflictele militare, care în ultimul timp sunt tot mai frecvente, transformă câmpuri și păduri întregi – în zone împrejmuite, foarte periculoase. Zeci de sate rămân fără terenuri agricole, sute de mii de oameni devin invalizi, mii de copii nu pot ajunge la școlile din satele vecine. Din anul 1975, circa 2 milioane de oameni au avut de suferit din cauza terenurilor minate și abandonate de forțele armate. Prototipul elaborat și prezentat la concurs este o mașinărie ce găsește rămășițele artileriei și minele neexplodate, detonându-le fără a pune în pericol viața genistului, care controlează de la distanță mecanismul”, a precizat tânărul inginer.

Cel de al doilea proiect, al Dianei Marusic și Emiliei Savva, eleve la Liceul Teoretic ”I. Creangă” din Chișinău, propune un algoritm de criptare a datelor, bazat pe principiul mascării cheii și salvării anumitor parametri direct în cheie. Algoritmul poate fi utilizat pentru protecția datelor personale, în securitatea informațională și bancară, iar în baza lui pot fi create chei electronice pentru securizarea casei, automobilului etc. Unul dintre avantajele algoritmului este posibilitatea de aplicare în domeniul bazelor de date în așa fel, încât doar utilizatorul ce știe parola are acces la date, nu și administratorul rețelei.
Fetele consideră că, în contextul în care securitatea informațională constituie o preocupare globală, proiectul lor este binevenit.

Pentru marele premiu, la competiție au concurat 53 de lucrări ale 85 de elevi de la 32 instituții de învățământ din diferite regiuni ale țării. Deținătorii locurilor I, II, III și proiectele care au obținut mențiune – au primit premii bănești și cadouri, oferite de Ministerul Educației, Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și compania ”StarNet”.

În cadrul ceremoniei de premiere, viceministrul educației Elena Cernei a accentuat importanța susținerii activităților de cercetare în rândul tinerilor, chiar în instituțiile de învățământ general. ”Ne bucurăm că elevii sunt activi, se implică în proiecte de cercetare, vin cu idei noi și interesante. Ministerul Educației îi îndeamnă să continue explorarea în domeniul științei și le mulțumește tuturor tinerilor participanți, coordonatorilor de proiect, cadrelor didactice, precum și partenerilor concursului. Sperăm că ediția viitoare va fi și mai captivantă, cu un număr și mai mare de proiecte”, a spus viceministrul.

Concursul ”Mold SEF” este organizat anual, de Ministerul Educației al Republicii Moldova în colaborare cu compania ”Intel” şi Asociaţia Națională a Companiilor din domeniul TIC, cu scopul de a descoperi și stimula ideile originale, a încuraja și promova creativitatea elevilor, oferindu-le posibilitatea să-și prezinte realizările în cadrul unei competiții naționale, iar ulterior și peste hotare.
Proiectul lui Dan Butmalai și cel al Dianei Marusic și Emiliei Savva vor reprezenta Republica Moldova la Concursul Internaţional de Știinţe şi Inginerie pentru elevi ”INTEL ISEF”,  care se va desfăşura în perioada 8-13 mai, în Phoenix, Arizona, SUA.

Lista premianţilor la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Inginerie „Mold SEF - 2016”
Nr.
Nume, prenume premiant
Denumirea proiectului
Instituţia, localitatea
Coordonatorul proiectului
Locul
1
Butmalai Dan
Land Mine Defusing Machine v2.0
LAȘM
Cârlig Sergiu
I
2
Marusic Diana
Savva Emilia
A novel encryption algorithm based on storing the parameters in the key and random functions
LT ”I. Creangă”, Chișinău
Savva Dumitru
I
3
Albot Ilie
Vutcariov Anastasia
Protecţia mediului înconjurător în timpul creşterii intensive a ciupercilor în Moldova
LT ”M. Marinciuc”, Chișinău
Dvornina Alla
I
4
Mahu Nicoleta
Serdtevoi Elvira
Eco-container pentru colectarea mercurului din lămpile fluorescente
LT Orizont, Chișinău
Ustun Faiz
II
5
Guzun Dmitrii
Muntean Nicolae
Utilizarea surselor de energie regenerabile – farfuria parabolică Stirling
LT ”C, Stere”, Soroca
Ciuvaga Victor
II
6
Gînju Dimitrie
Petraru Sabina
Accessible method of evaluation of the food additives’ impact
LT ”M. Marinciuc”, Chișinău
Gînju Gheorghe
II
7
Ursu Ana
Lv. yourself
LT ”L. Blaga”, Bălți
Sambriş Liuba
II
8
Pușcașu Constantin
Sistem de ghidaj pentru persoanele cu deficiențe de vedere
LAȘM

II
9
Chirița Sandu
SmartShirt
LT ”B.Z. Herțli”, Chișinău
Ghica Roman
II
10
Gleb Vizitiv
Apostol Iulian
Securitatea Transportului auto
LT Orizont, Chișinău
Evtodiev Igor
III
11
Tureţchi Mihail
Telecomanda GSM
CMTC, Chișinău
Muntean Mihail
III
12
Nastas Adrian
Biobateriile. Bioenergia
LT ”I. Creangă”, Chișinău
Nastas Tatiana
III
13
Rotaru Adriana
Tataru Eduard
Efectele alimentării cu restricție calorigenă asupra unor indici biologici ai homeostaziei
LT „Orizont”, Chișinău, 
LAȘM
Cobeţ Valeriu
III
14
Lapp Tudor
Metode de micşorare a daunei produse de pesticide mediului ambiant
LT ”M.Marinciuc”, Chișinău
Dvornina Alla
III
15
Cernei Olga
Essential oils of Moldova
LT ”V. Maiakovski”, Bălți
Cinkivskaea Olga
III
16
Jdanov Victor
Babaș Alexei
Марковские процессы
LT ”N.M. Spataru”, Chișinău

III
17
Zamornea Mirela
Caliman Laura
Noah'sArk
LT ”M. Marinciuc”, Chișinău
Ermicioi Vasile
III
18
Rotaru Victoria
Baba Ecaterina
Arduino Glove Remote Controller for RC Car
LAȘM
Miron Raisa
III
19
Ungureanu Vasile-Călin
Ambros Diana
Implimentarea orelor de Educaţie economică şi antreprenorială în instituțiile gimnaziale și liceale.
LT ”B.P.     Hașdeu”, m. Bălți
Plăcintă Maria
M
20
Plugaru Dionisie
Cititor cartele SIM
CMTC, Chișinău
Muntean Mihail
M
21
Glavan Vlad
Zubic Denis
Automobil inteligent
Gimn. ”G. Vieru”, s. Sărata Veche, Fălești
Poperecinîi Anatolie
M
22
Tampiza Vlad
Tricolici Victor
Sistem de amplificare a randamentului motorului cu ardere internă
LT ”N. Iorga”

M
23
Chira Ruxanda
Surse alternative de producere a energiei și utilizarea lor în Republica Moldova
LT ”M. Eminescu ”, Bălți
Bold Liliana
M
24
Пынзарь Мария-Юлия
Попович Кристина
Получение экологически чистых красок для развития творчества детей дошкольного возраста
LT ”N. Gogol”, Bălți
Varzari Natalia
M
25
Burlac Madlena
Unviitorfărătoxine
LT ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, s. Taraclia, rl. Căușeni
Sîrbu Galina
M
26
Danilova Oxana
Sapogovschi Anatolie
Сделаем наш дом чистым и красивым!
LT ”D. Cantemir”, Bălți
Marşalcovschi Iana
M
27
Mihălache Nicolae
RPhySchool
LT ”I. Creangă”, Chișinău
Mihalache Lilia, Mihalache Alexei
M
28
Russu Vadim
Spatz
CEITI, Chișinău
Ermicioi Vasile
M
29
Pearja Elena
Tehnici de protejare și acordare a primului ajutor în situații extremale
LT ”Iulia Hașdeu”, m. Chișinău
Țurcan Ludmila
M
30
Papuc Alexandru
Elaborator de teste
LT ”P.N.  Dadiani”, Chișinău

M











































































































Postări populare de pe acest blog

Premianții Concursului Național de Științe și Inginerie „MoldSEF”, ediția a IX-a În perioada 18 - 19 martie 2021 s-a desfășurat, în format online, Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a IX-a. Evenimentul are ca obiectiv general identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești. La ediția din acest an a Concursului au fost înscrise 36 de proiecte elaborate de 58 de elevi, ghidați de 29 de profesori, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din 12 raioane și municipii. Din numărul total de proiecte, 15 au fost la categoria Științe și Matematică, 14 la categoria Științe Aplicate și 7 la categoria Tehnologia Informației. Criteriile de evaluare pentru proiectele participante sunt: aplicabilitate, creativitate, abordarea științifică, complexitatea studiului, actualita

Start înscrierilor la Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2022

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare anunță perioada și procedura de înscriere la Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2022. În conformitate cu  Ordinul MEC nr. 1700/2021  cu privire la organizarea olimpiadelor și concursurilor republicane în anul de studii 2021-2022 , cea de-a X-a ediție a  Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”  (în continuare Concursul) se va desfășura, în format online, în perioada  25 – 27 februarie 2022 . Înscrierea la Concurs se realizează în perioada  04 ianuarie – 04 februarie , prin completarea, de către profesorul coordonator al proiectului, a  Formularului online , disponibil pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare ( www.ance.gov.md ). Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”  (Moldova Science and Engineering Fair)  este organizat conform prevederilor  Regulamentului privind concursurile și olimpiadele școlare  aprobat prin ordinul MECC

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2021

MINISTERUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU CURRICULUM ȘI EVALUARE Informație cu privire la organizarea și desfășurarea Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2021 Cea de-a IX-a ediție a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair) este organizată conform prevederilor Regulamentului privind concursurile și olimpiadele școlare aprobat prin ordinul MECC nr. 1222 din 06.10.2020 și a Regulamentului Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” aprobat prin ordinul ME nr. 74/2014, având ca obiectiv general identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești (regulamentul concursului poate fi găsit la adresa http://isef.ict.md/p/regulament.html ). Concursul „Mold SEF” este destinat elevilor claselor VII