Treceți la conținutul principal

Adolescenta din Moldova care revoluționează viitorul în 3D prin recunoașterea gesturilor

Diana Marusic este o adolescentă care studiază la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, din Chișinău care la 16 ani reușise să creeze un soft care poate ajuta persoanele slab văzătoare să se afirme în domeniul programării. Recent, Diana, împreună cu un coleg de-al său, a fost premiată la Concursului Național de Știință și Inginerie „Mold SEF 2015”, pentru ultimul lor proiect. Acesta va participa, împreună cu un alt proiect, la competiția internațională Intel ISEF, care se va desfășura în luna mai, curent, în SUA. Pentruea.md a realizat un interviu cu Diana Marusic despre proiectul pe care l-a realizat. 
Diana, povestește-ne despre echipa cu care mergi la Intel ISEF 2015
Anul acesta plec la Intel ISEF împreună cu trei elevi de la Liceul Teoretic „Orizont”: Dumitru Savva - colegul meu de proiect, Vizitiv Gleb şi Calancea Laurenţiu.
Ce presupune noul proiect pe care l-ai realizat?
Proiectul presupune crearea unui sistem de recunoaştere a gesturilor mânilor, prin metode eficiente, cu un design cât mai simplu şi comod. În acelaşi timp este accesibil tuturor categoriilor sociale, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, prin costurile minime de producţie necesare. De asemenea, unul din avantaje este că utilizatorul nu are nevoie de computer super performant, deoarece prelucrarea informaţiei se efectuează pe server. Acest proiect este util pentru ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, dirijarea obiectelor 3D, Medicină, Educaţie, alte domenii.
Te-ai informat deja despre eveniment? Unde și când va avea loc? Ce urmează să faceți acolo?
Evenimentul va avea loc în perioada 10-15 mai, în Pittsburgh, Pennsylvania. Acolo vom reprezenta Republica Moldova, vom prezenta proiectul nostru unui juriu internaţional, vom avea ocazia să discutăm cu laureaţi ai premiului Nobel şi vom acumula multa experienţă. Desigur, în planurile noastre intră şi să luăm premii la ISEF.
Ați început deja pregătirile pentru competiție, sau partea cea mai grea a fost invenția?
Desigur, pregătirile deja au şi început. În următoarele zile trebuie să trimitem rezumatul proiectului pentru evaluare juriului de la Intel ISEF şi să reusim să ne înregistrăm la concurs. De asemenea, avem foarte multe idei pe care le vom implementa până la etapa internaţională.
Cine sunt mentorii care v-au ajutat la creație?
Coordonatorul nostru de proiect este dl. Andrei Bragarenco, lector superior la Universitatea Tehnică a Moldovei. Dumnealui a condus procesul de creare a proiectului. Totuşi, persoane care s-au implicat în realizarea proiectului au fost mai multe. Am încercat să interacţionăm cu cât mai mulţi oameni, să cerem sfaturi, ajutor, feedback şi mă bucur mult că ne-au ajutat şi ne-au susţinut.
Cum credeți că va ajuta, peste ani, proiectul vostru tehnologic?
În contextul în care tehnologiile 3D și cele holografice devin tot mai răspândite în întreaga lume, apare necesitatea unei noi metode de a interacţiona cu aceste tehnologii. Evident, mouse-ul şi tastatura nu vor fi suficiente, de aceea noi suntem siguri că în viitor, proiectul nostru, ce permite recnoaşterea gesturilor mânii, va fi util la maxim.
De unde se ia creativitatea la oamenii din domeniul științelor exacte?
Cred că este o întrebare la care nimeni nu poate să dea un răspuns exact. Probabil trebuie să ai imaginaţie. Precum spunea și Albert Einstein, „Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea. În timp ce cunoştinţele sunt limitate, imaginaţia îmbrăţişează întreaga lume”, ne-a comunicat Diana Marusic.
Amintim că grație precedentei sale invenții în domeniul programării, tânăra a fost selectată pentru a participa cu invenția sa la un concurs important, organizat la Los Angeles. „Ideea inițială a SOFT-ului a fost să-i ajute pe programatoriii care petrec foarte mult timp la computer să evite pericolul apariției defectelor de vedere, însă pe parcurs ideea a evoluat și s-a transformat într-o aplicație pentru persoanele cu dizabilități, ele fiind principala categorie care are nevoie de un astfel de soft”, ne-a mai mărturisit talentata invetatoare.

Menționăm că în discursul pe care l-a avut la evenimentul „Activate Talks”, organizat anul trecut de UNICEF Moldova, Diana s-a arătat foarte inspirată de personalitatea lui Steve Jobs și de discursul pe care l-a avut acesta la Stanford: „Apreciez viziunea lui Steve Jobs despre viață și faptul că niciodată nu se dădea bătut. Spunea că trebuie să crezi neapărat în ceva. Printre citatele care mă inspiră în fiecare zi sunt: „Your time is limited so don't waste it”, „You've got to find what you love, and it is as true for your work, as it is for your lovers” și „People who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.” Este una dintre personalitățile care credea că și lucrul trebuie să fie o plăcere, de aceea trebuie să găsim domeniul care ne place cel mai mult.”

Sursa: www.agora.md/stiri/6511/foto-video--adolescenta-din-moldova-care-revolutioneaza-viitorul-in-3d-prin-recunoasterea-gesturilor

Postări populare de pe acest blog

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2020

MINISTERUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU CURRICULUM ȘI EVALUARE Informație cu privire la organizarea și desfășurarea Concursului Național de Științe
și Inginerie „Mold SEF” 2020
Cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair) este organizată în conformitate cu Regulamentul Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 74 din 13.02.2014, având ca obiectiv general identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești (regulamentul concursului poate fi găsit la adresa http://isef.ict.md/p/regulament.html). Concursul „Mold SEF” este destinat elevilor claselor a IX-a – XII-a care, având ca îndrumător un cadru didactic sau cercetător științific, au elaborat un pr…

Mold SEF 2020 - Formular de aplicare

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării anunță despre deschiderea aplicărilor pentru Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” ediția 2020. Formularul de aplicare poate fi accesat aici. Regulamentul și alte informații cu privire la concurs pot fi accesate pe pagina Mold SEF: http://isef.ict.md/

Rezultatele Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2019

În perioada 15 – 17 februarie 2019, în incinta Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” din Chișinău, s-a desfășurat Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a VII-a. Concursul este organizat anual de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Compania Intel, cu susținerea semnificativă a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și a Centrului Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”. La ediția din acest an a Concursului, au fost înscrise 72 de proiecte care au fost elaborate de 114 elevi, fiind ghidați de 50 de profesori coordonatori. Participanții înscriși în competiție sunt din raioanele/municipiile: Anenii Noi, Bălți, Cahul, Chișinău, Criuleni, Fălești, Glodeni, Ialoveni, Leova, Ocnița, Orhei, Soroca, Telenești, UTA Găgăuzia. Din numărul total de proiecte înscris…