Treceți la conținutul principal

Adolescenta din Moldova care revoluționează viitorul în 3D prin recunoașterea gesturilor

Diana Marusic este o adolescentă care studiază la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, din Chișinău care la 16 ani reușise să creeze un soft care poate ajuta persoanele slab văzătoare să se afirme în domeniul programării. Recent, Diana, împreună cu un coleg de-al său, a fost premiată la Concursului Național de Știință și Inginerie „Mold SEF 2015”, pentru ultimul lor proiect. Acesta va participa, împreună cu un alt proiect, la competiția internațională Intel ISEF, care se va desfășura în luna mai, curent, în SUA. Pentruea.md a realizat un interviu cu Diana Marusic despre proiectul pe care l-a realizat. 




Diana, povestește-ne despre echipa cu care mergi la Intel ISEF 2015
Anul acesta plec la Intel ISEF împreună cu trei elevi de la Liceul Teoretic „Orizont”: Dumitru Savva - colegul meu de proiect, Vizitiv Gleb şi Calancea Laurenţiu.
Ce presupune noul proiect pe care l-ai realizat?
Proiectul presupune crearea unui sistem de recunoaştere a gesturilor mânilor, prin metode eficiente, cu un design cât mai simplu şi comod. În acelaşi timp este accesibil tuturor categoriilor sociale, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, prin costurile minime de producţie necesare. De asemenea, unul din avantaje este că utilizatorul nu are nevoie de computer super performant, deoarece prelucrarea informaţiei se efectuează pe server. Acest proiect este util pentru ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, dirijarea obiectelor 3D, Medicină, Educaţie, alte domenii.
Te-ai informat deja despre eveniment? Unde și când va avea loc? Ce urmează să faceți acolo?
Evenimentul va avea loc în perioada 10-15 mai, în Pittsburgh, Pennsylvania. Acolo vom reprezenta Republica Moldova, vom prezenta proiectul nostru unui juriu internaţional, vom avea ocazia să discutăm cu laureaţi ai premiului Nobel şi vom acumula multa experienţă. Desigur, în planurile noastre intră şi să luăm premii la ISEF.
Ați început deja pregătirile pentru competiție, sau partea cea mai grea a fost invenția?
Desigur, pregătirile deja au şi început. În următoarele zile trebuie să trimitem rezumatul proiectului pentru evaluare juriului de la Intel ISEF şi să reusim să ne înregistrăm la concurs. De asemenea, avem foarte multe idei pe care le vom implementa până la etapa internaţională.
Cine sunt mentorii care v-au ajutat la creație?
Coordonatorul nostru de proiect este dl. Andrei Bragarenco, lector superior la Universitatea Tehnică a Moldovei. Dumnealui a condus procesul de creare a proiectului. Totuşi, persoane care s-au implicat în realizarea proiectului au fost mai multe. Am încercat să interacţionăm cu cât mai mulţi oameni, să cerem sfaturi, ajutor, feedback şi mă bucur mult că ne-au ajutat şi ne-au susţinut.
Cum credeți că va ajuta, peste ani, proiectul vostru tehnologic?
În contextul în care tehnologiile 3D și cele holografice devin tot mai răspândite în întreaga lume, apare necesitatea unei noi metode de a interacţiona cu aceste tehnologii. Evident, mouse-ul şi tastatura nu vor fi suficiente, de aceea noi suntem siguri că în viitor, proiectul nostru, ce permite recnoaşterea gesturilor mânii, va fi util la maxim.
De unde se ia creativitatea la oamenii din domeniul științelor exacte?
Cred că este o întrebare la care nimeni nu poate să dea un răspuns exact. Probabil trebuie să ai imaginaţie. Precum spunea și Albert Einstein, „Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea. În timp ce cunoştinţele sunt limitate, imaginaţia îmbrăţişează întreaga lume”, ne-a comunicat Diana Marusic.
Amintim că grație precedentei sale invenții în domeniul programării, tânăra a fost selectată pentru a participa cu invenția sa la un concurs important, organizat la Los Angeles. „Ideea inițială a SOFT-ului a fost să-i ajute pe programatoriii care petrec foarte mult timp la computer să evite pericolul apariției defectelor de vedere, însă pe parcurs ideea a evoluat și s-a transformat într-o aplicație pentru persoanele cu dizabilități, ele fiind principala categorie care are nevoie de un astfel de soft”, ne-a mai mărturisit talentata invetatoare.

Menționăm că în discursul pe care l-a avut la evenimentul „Activate Talks”, organizat anul trecut de UNICEF Moldova, Diana s-a arătat foarte inspirată de personalitatea lui Steve Jobs și de discursul pe care l-a avut acesta la Stanford: „Apreciez viziunea lui Steve Jobs despre viață și faptul că niciodată nu se dădea bătut. Spunea că trebuie să crezi neapărat în ceva. Printre citatele care mă inspiră în fiecare zi sunt: „Your time is limited so don't waste it”, „You've got to find what you love, and it is as true for your work, as it is for your lovers” și „People who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.” Este una dintre personalitățile care credea că și lucrul trebuie să fie o plăcere, de aceea trebuie să găsim domeniul care ne place cel mai mult.”

Sursa: www.agora.md/stiri/6511/foto-video--adolescenta-din-moldova-care-revolutioneaza-viitorul-in-3d-prin-recunoasterea-gesturilor

Postări populare de pe acest blog

Premianții Concursului Național de Științe și Inginerie „MoldSEF”, ediția a IX-a În perioada 18 - 19 martie 2021 s-a desfășurat, în format online, Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a IX-a. Evenimentul are ca obiectiv general identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești. La ediția din acest an a Concursului au fost înscrise 36 de proiecte elaborate de 58 de elevi, ghidați de 29 de profesori, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din 12 raioane și municipii. Din numărul total de proiecte, 15 au fost la categoria Științe și Matematică, 14 la categoria Științe Aplicate și 7 la categoria Tehnologia Informației. Criteriile de evaluare pentru proiectele participante sunt: aplicabilitate, creativitate, abordarea științifică, complexitatea studiului, actualita

Start înscrierilor la Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2022

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare anunță perioada și procedura de înscriere la Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2022. În conformitate cu  Ordinul MEC nr. 1700/2021  cu privire la organizarea olimpiadelor și concursurilor republicane în anul de studii 2021-2022 , cea de-a X-a ediție a  Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”  (în continuare Concursul) se va desfășura, în format online, în perioada  25 – 27 februarie 2022 . Înscrierea la Concurs se realizează în perioada  04 ianuarie – 04 februarie , prin completarea, de către profesorul coordonator al proiectului, a  Formularului online , disponibil pe site-ul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare ( www.ance.gov.md ). Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF”  (Moldova Science and Engineering Fair)  este organizat conform prevederilor  Regulamentului privind concursurile și olimpiadele școlare  aprobat prin ordinul MECC

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2021

MINISTERUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU CURRICULUM ȘI EVALUARE Informație cu privire la organizarea și desfășurarea Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2021 Cea de-a IX-a ediție a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair) este organizată conform prevederilor Regulamentului privind concursurile și olimpiadele școlare aprobat prin ordinul MECC nr. 1222 din 06.10.2020 și a Regulamentului Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” aprobat prin ordinul ME nr. 74/2014, având ca obiectiv general identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești (regulamentul concursului poate fi găsit la adresa http://isef.ict.md/p/regulament.html ). Concursul „Mold SEF” este destinat elevilor claselor VII