Diana Marusic este o adolescentă care studiază la Liceul Teoretic „Ion Creangă”, din Chișinău care la 16 ani reușise să creeze un soft care poate ajuta persoanele slab văzătoare să se afirme în domeniul programării. Recent, Diana, împreună cu un coleg de-al său, a fost premiată la Concursului Național de Știință și Inginerie „Mold SEF 2015”, pentru ultimul lor proiect. Acesta va participa, împreună cu un alt proiect, la competiția internațională Intel ISEF, care se va desfășura în luna mai, curent, în SUA. Pentruea.md a realizat un interviu cu Diana Marusic despre proiectul pe care l-a realizat.
Diana, povestește-ne despre echipa cu care mergi la Intel ISEF 2015
Anul acesta plec la Intel ISEF împreună cu trei elevi de la Liceul Teoretic „Orizont”: Dumitru Savva - colegul meu de proiect, Vizitiv Gleb şi Calancea Laurenţiu.

Ce presupune noul proiect pe care l-ai realizat?
Proiectul presupune crearea unui sistem de recunoaştere a gesturilor mânilor, prin metode eficiente, cu un design cât mai simplu şi comod. În acelaşi timp este accesibil tuturor categoriilor sociale, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, prin costurile minime de producţie necesare. De asemenea, unul din avantaje este că utilizatorul nu are nevoie de computer super performant, deoarece prelucrarea informaţiei se efectuează pe server. Acest proiect este util pentru ajutorul persoanelor cu dizabilităţi, dirijarea obiectelor 3D, Medicină, Educaţie, alte domenii.

Te-ai informat deja despre eveniment? Unde și când va avea loc? Ce urmează să faceți acolo?
Evenimentul va avea loc în perioada 10-15 mai, în Pittsburgh, Pennsylvania. Acolo vom reprezenta Republica Moldova, vom prezenta proiectul nostru unui juriu internaţional, vom avea ocazia să discutăm cu laureaţi ai premiului Nobel şi vom acumula multa experienţă. Desigur, în planurile noastre intră şi să luăm premii la ISEF.

Ați început deja pregătirile pentru competiție, sau partea cea mai grea a fost invenția?
Desigur, pregătirile deja au şi început. În următoarele zile trebuie să trimitem rezumatul proiectului pentru evaluare juriului de la Intel ISEF şi să reusim să ne înregistrăm la concurs. De asemenea, avem foarte multe idei pe care le vom implementa până la etapa internaţională.
Cine sunt mentorii care v-au ajutat la creație?
Coordonatorul nostru de proiect este dl. Andrei Bragarenco, lector superior la Universitatea Tehnică a Moldovei. Dumnealui a condus procesul de creare a proiectului. Totuşi, persoane care s-au implicat în realizarea proiectului au fost mai multe. Am încercat să interacţionăm cu cât mai mulţi oameni, să cerem sfaturi, ajutor, feedback şi mă bucur mult că ne-au ajutat şi ne-au susţinut.

Cum credeți că va ajuta, peste ani, proiectul vostru tehnologic?
În contextul în care tehnologiile 3D și cele holografice devin tot mai răspândite în întreaga lume, apare necesitatea unei noi metode de a interacţiona cu aceste tehnologii. Evident, mouse-ul şi tastatura nu vor fi suficiente, de aceea noi suntem siguri că în viitor, proiectul nostru, ce permite recnoaşterea gesturilor mânii, va fi util la maxim.

De unde se ia creativitatea la oamenii din domeniul științelor exacte?
Cred că este o întrebare la care nimeni nu poate să dea un răspuns exact. Probabil trebuie să ai imaginaţie. Precum spunea și Albert Einstein, „Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea. În timp ce cunoştinţele sunt limitate, imaginaţia îmbrăţişează întreaga lume”, ne-a comunicat Diana Marusic.
Amintim că grație precedentei sale invenții în domeniul programării, tânăra a fost selectată pentru a participa cu invenția sa la un concurs important, organizat la Los Angeles. „Ideea inițială a SOFT-ului a fost să-i ajute pe programatoriii care petrec foarte mult timp la computer să evite pericolul apariției defectelor de vedere, însă pe parcurs ideea a evoluat și s-a transformat într-o aplicație pentru persoanele cu dizabilități, ele fiind principala categorie care are nevoie de un astfel de soft”, ne-a mai mărturisit talentata invetatoare.
Sursa: www.agora.md/stiri/6511/foto-video--adolescenta-din-moldova-care-revolutioneaza-viitorul-in-3d-prin-recunoasterea-gesturilor