Treceți la conținutul principal

Cei mai buni elevi din Republica Moldova participă la Concursul „Târgul Internaţional Intel al Proiectelor din domeniul ştiinţelor reale şi inginereşti” (Intel International Science and Engineering Fair)


  În perioada 13-17 mai 2013, în Phoenix, Arizona, Statele Unite ale Americii, are loc Concursul anual „Târgul Internaţional Intel al Proiectelor din domeniul ştiinţelor reale şi inginereşti”. La concurs participă elevi din învăţământul secundar general din peste 70 de ţări, autori de proiecte originale, declarate ca fiind cele mai bune în baza unor concursuri naţionale, promovate şi susţinute de către Corporaţia Intel.

  Din Republica Moldova la acest concurs participă trei proiecte, elaborate de elevii Ahmed Umbatov (Liceul Teoretic „Vasile Lupu”, conducător prof. şc. Mariana Ursu), Anastasia Maslighin şi Vladislav Şincari (Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru”, conducător prof. şc. Ludmila Baranciuc), Eugeniu Dimitriu şi Alexandru Smolenschi (Liceul Republican cu Profil Real, conducător prof. univ. Igor Evtodiev).

  În proiectele prezentate de elevii din ţara noastră sunt abordate diverse probleme din agenda de dezvoltare a Republicii Moldova: eficientizarea procesului de studiere a limbajelor de programare în învăţământul gimnazial şi cel liceal (Ahmed Umbatov), ecologia casei în care locuim (Anastasia Maslighin), influenţa factorilor de mediu asupra dezvoltării plantelor (Eugeniu Dimitriu şi Alexandru Smolenschi).
  Sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii au pregătit câte o planşă ce va fi expusă pe panourile oferite de către organizatori şi, lângă care, ei vor face câte o prezentare succintă în limba engleză a principalelor rezultate, obţinute în procesul de cercetare teoretică şi experimentală, desfăşurate în instituţiile respective de învăţământ.
  În afară de deciziile juriului, elevii din Republica Moldova aşteaptă cu nerăbdare şi sesiunea de discuţii „Excelenţă în ştiinţă şi tehnologii”, în cadrul căreia ei vor putea adresa diverse întrebări mai multor laureaţi ai Premiului Nobel: J. Michael Bishop (fiziologie şi medicină,1989), H. Robrert Horvitz (chimie, 2002), Sir Harold Kroto (chimie, 1996) şi Douglas Osheroff (fizică, 1996).

  Participarea elevilor din Republica Moldova la acest prestigios Concurs internaţional a devenit posibilă datorită semnării recente de către Ministerul Educaţiei şi Corporaţia Intel a unui Memorandum de colaborare, care prevede formarea continuă a cadrelor didactice în domeniul informatizării sistemului educaţional, extinderea metodelor activ-participative în învăţarea elevilor prin valorificarea oportunităţilor oferite de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor.

  Finaliștii care sunt acum în S.U.A. au fost selectați în cadrul Concursului desfășurat local, datorită colaborării dintre Ministerul Educației și Asociația Națională a Companiilor Private din Domeniul TIC, cu suportul companiei INTEL, membră a Asociației.

  Pentru mai multe informaţii accesaţi http://www.societyforscience.org/isef.

Postări populare de pe acest blog

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2021

MINISTERUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU CURRICULUM ȘI EVALUARE Informație cu privire la organizarea și desfășurarea Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2021 Cea de-a IX-a ediție a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair) este organizată conform prevederilor Regulamentului privind concursurile și olimpiadele școlare aprobat prin ordinul MECC nr. 1222 din 06.10.2020 și a Regulamentului Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” aprobat prin ordinul ME nr. 74/2014, având ca obiectiv general identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești (regulamentul concursului poate fi găsit la adresa http://isef.ict.md/p/regulament.html ). Concursul „Mold SEF” este destinat elevilor claselor VII

„Mold SEF” 2021 - prelungirea termenului de înscriere

  Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare anunță despre prelungirea termenului de înscriere a proiectelor la Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” ediția a IX-a, până la data de 31 ianuarie 2021. Amintim că Formularul de înscriere la concurs poate fi accesat la adresa: https://forms.gle/SKW2Qbt68zFPBJmj6 Regulamentul și alte informații relevante pot fi găsite atât pe site-ul oficial al Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare ( www.ance.gov.md ), cât   și pe site-ul Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” ( www.isef.ict.md ).

Rezultatele Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” 2019

În perioada 15 – 17 februarie 2019, în incinta Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” din Chișinău, s-a desfășurat Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), ediția a VII-a. Concursul este organizat anual de către Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC și Compania Intel, cu susținerea semnificativă a Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și a Centrului Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO”. La ediția din acest an a Concursului, au fost înscrise 72 de proiecte care au fost elaborate de 114 elevi, fiind ghidați de 50 de profesori coordonatori. Participanții înscriși în competiție sunt din raioanele/municipiile: Anenii Noi, Bălți, Cahul, Chișinău, Criuleni, Fălești, Glodeni, Ialoveni, Leova, Ocnița, Orhei, Soroca, Telenești, UTA Găgăuzia. Din numărul total de proie